Recept kruidige wortelcake
Dit recept was zo geslaagd dat ik het jullie niet wil onthouden. Ik maakte de cake met mijn dochter, spontaan als tussendoortje voor thuis op een regenachtige zondag in januari. Maar deze kan perfect dienen voor een speciale gelegenheid zoals een verjaardag of sinterklaas, naargelang de cakevorm waar je hem in bakt.
Laat je creativiteit de vrije loop voor de versiering, zoals mijn dochter deed. En geniet!
Ik had geen weegschaal ter beschikking, maar zonder lukte dit perfect. De hoeveelheden zijn daarom uitgedrukt in kopjes en lepels.
Ingrediënten voor het cakebeslag:
- 1 1/2 kop speltmeel
- 2 theelepels bakpoeder
- 1/2 theelepel baking soda (natriumbicarbonaat)
- 1/2 theelepel (zee)zout
- 2 theelepels vanillepoeder (of eventueel vanille-extract)
- 2 theelepels gemalen kaneel
- 1/2 theelepel gemberpoeder (een stukje fijngeraspte verse gember is natuurlijk ook prima)
- 1/4 theelepel gemalen muskaatnoot (optioneel)
- 1/4 theelepel gemalen kardamom (optioneel)
- 1/4 theelepel kruidnagelpoeder (optioneel)
- 1 snuifje wittepeper
- 1/2 kop gehakte walnoten of pecannoten
- 1/4 kop kokosrasp
- 1 1/2 kop geraspte of fijngehakte wortelen
- 1/2 kop rijpe banaan (= 2 kleine of 1 grote)
- 1/2 kop rijstmelk (andere plantaardige melk kan ook)
- 1/2 kop agave- of arhonsiroop
- 1/4 kop gesmolten kokosolie (neem ongeveer 1/2 kop vaste kokosolie)
Ingrediënten voor de topping:
- 1 kop ongeroosterde en ongezouten cashew- of macadamianoten
- 1/4 kop limoensap (ik gebruikte het sap van 2 kleine limoenen)
- 4 eetlepels rijstmelk (of andere plantaardige melk)
- 2 eetlepels agave- of ahornsiroop
- 1 theelepel vanillepoeder of vanille-extract
- 1/2 theelepel gemalen kaneel
- 1 snuifje (zee)zout
Bereiding:
- Voeg alle droge ingrediënten voor de cake bij elkaar in een grote kom en meng alles goed.
- Rasp de wortels of hak ze fijn en voeg ze toe aan de droge ingrediënten zonder ze erdoorheen te roeren.
- Prak of mix de bananen met de melk en de siroop tot een mooi glad en smeuïg geheel.
- Smelt de kokosolie (au bain-marie) en voeg die samen met het bananenmengsel toe aan de droge ingrediënten en de wortelen in de mengkom.
- Roer alles goed door elkaar tot een mooi dik cakebeslag en verdeel het beslag over een cakevorm.
- Bak de cake in de oven op 180 graden voor ongeveer 45 tot 50 minuten. Check regelmatig.
- Maak intussen de topping door alle ingrediënten te blenderen of in een keukenmachine te mixen tot een gladde pasta. Indien nodig voeg je wat meer melk toe.
- Laat de gare cake zo'n uur afkoelen en besmeer of versier met de topping. Mijn dochter gebruikte hiervoor een slagroomspuit.
- Werk eventueel af met wat kokosrasp, amandelschaafsel en/of gehakte noten.
Tips:
- Als je niet alle kruiden in huis hebt, kun je als alternatief speculaas- of koekkruiden gebruiken.
- Uiteraard kun je met de kruiden variëren naar smaak. Ik gebruikte bijvoorbeeld wat extra vanille, maar geen muskaatnoot.