Startpagina | Massages | Aromatherapie | Natuurlijke cosmetica | Voedingsadvies | Bachbloesems

Goudsbloem als inwendige en uitwendige genezer

De goudsbloem of in het Latijn Calendula Officinalis wordt al sinds eeuwen zowel inwendig als uitwendig gewaardeerd om de vele medicinale eigenschappen. Oorspronkelijk groeide het kruid in Zuid-Europa en Egypte, maar tegenwoordig wordt het over de hele wereld in gematigde klimaten vaak gecultiveerd. In het wild komt de goudsbloem nog nauwelijks voor, maar in heel wat tuinen vormen de grote heldergele of oranje bloemen een bekend beeld. De bloemen zijn weersgevoelig. Bij mooi weer openen ze al vroeg in de ochtend als de zon opkomt en ze sluiten kort voor zonsondergang. De goudsbloem is een eetbare plant. De bladeren bevatten heel wat vitaminen en mineralen, je kunt ze toevoegen aan salades en soepen. In Europa worden bladeren en bloemen gebruikt om boter en kaas te kleuren en de bloemen worden wel eens fijngehakt in bv. rijst ter vervanging van safraan.

foto calendula goudsbloem in close-up

Al vele eeuwen lang maakt de mens gebruik van de heilzame eigenschappen van de calendula. De oude Egyptenaren dichten haar verjongende eigenschappen toe. In het oude Griekenland stond deze plant symbool voor dankbaarheid en liefdevolle herinneringen. In het antieke Rome was er een keizerlijke arts die goudsbloem tegen hart- en vaatziekten inzette, maar dat wordt niet bevestigd door de huidige wetenschap. Een baanbrekende kruidendeskundige uit de 17de eeuw beweerde dat calendula goed helpt tegen menstruatiestoornissen en dat wordt wel door hedendaagse wetenschappers beaamd. Calendula staat in Rusland bekend als Russische penicilline omdat het ontsmettend werkt op de huid. In de Amerikaanse burgeroorlog werd goudsbloem gebruikt door soldaten en artsen om open wonden mee te behandelen. De toepassingen breidden zich steeds uit en uiteindelijk was er haast geen enkele kwaal meer te bedenken die niet met goudsbloem kon worden genezen. Traditioneel werden Calendula extracten gebruikt bij de behandeling van gastritis, krampen en menstruatieproblemen, wratten werden ingewreven met puur sap en het werd zelfs als insecticide toegepast. De geneeskrachtige werking op de huid is vandaag de dag nog steeds de meest gebruikte medische toepassing. Het wordt als extract, tinctuur of maceraat toegevoegd aan huidverzorgende producten, babyverzorging en medicinale crèmes en zalven. Met de tinctuur kun je pijnlijke en ontstoken plekken en schimmelinfecties drogen. Gebruik van Een goudsbloemcrème of -zalf biedt verlichtinng bij uitslag, spataderen, ruwe huid, pijnlijke anus, spruw, winterhanden of -voeten, gebarsten lippen, zonnebrand, (tepel)kloven en alle mogelijke huidwonden.

Ook in de aromatherapie is de goudsbloem bekend. Een bijzonder goede etherische olie wordt gedestilleerd uit bloemen die groeien boven 1000 meter in Noord-India, wanneer het kruid net begint te bloeien. Naast de toepassinng in medicinale producten wordt deze olie ook in parfums verwerkt voor de samenstelling van fruitige geuren. Goudsbloem essentiële olie heeft antiseptische, schimmeldodende en samentrekkende eigenschappen waardoor het kan helpen bij acne, eczeem, abcessen, ruwe beschadigde huid, schilferende huid, gevoelige geïrriteerde huid, kloven, puistjes, zwellingen, spasmen, verrekkingen en wratten.
Het maceraat wordt hoofdzakelijk uitwendig toegepast in huidoliën, zalfjes en crèmes voor ruwe en droge huid. Calendula is een verwarmende en beschermende olie die bij uitstek geschikt is voor kouwelijke baby's en kindjes. Het is goed te gebruiken in de babyverzorging, bijvoorbeeld als bad- of huidolie. Dit maceraat stimuleert de doorbloeding en remt ontstekingen. Het werkt wondhelend, huidherstellend, verzachtend en jeukstillend. Calendula is ook zeer geschikt voor oudere, gevoelige, geïrriteerde, gebarsten, schilferende of onreine huid. Verder is Goudsbloem effectief bij de behandeling van kloven, allerlei soorten wonden en spataderen, en wordt het vaak verwerkt in aftersun. Dit maceraat is goed te combineren met etherische oliën van echte Kamille en Lavendel.

In de fytotherapie en homeopathie wordt goudsbloem ook inwendig toegepast. Het wordt ingezet bij galinsufficiëntie, geelzucht en hepatitis. Het werkt preventief tegen het ontstaan van galstenen en zwellingen van de lever. Het is slijmvliessamentrekkend en krampwerend en wordt daarom gebruikt bij maagdarmkrampen en -kolieken, galwegenontsteking, gastritis, maagzweer, darmslijmvliesontsteking en dikkedarmontsteking. Een sterke thee of verdunde tinctuur werkt verzachtend als spoelmiddel bij aften, pijnlijk tandvlees en keelpijn. De thee of tinctuur kan ook aangewend worden bij gezwollen lymfeklieren, de bekende kinderziekten, ontstoken amandelen, pijnlijke menstruaties, cellulitis en na operaties.

Als je calendula als geneesmiddel wil gaan gebruiken kun je steeds advies inwinnen bij een fytotherapeut of bij je huisarts. Goudsbloemextracten en medicijnen in de vorm van moedertincturen, poeders en capsules dienen enkel op voorschrift ingenomen te worden. Zalven, crèmes en thees op basis van goudsbloem kunnen wel veilig toegepast worden. Zelf gebruik ik vooral het goudsbloemmaceraat om er in combinatie met krachtige essentiële oliën een zalf van te maken die heilzaam is bij allerlei huidaandoeningen. Een degelijke goudsbloemzalf is onmisbaar in elke natuurlijke huisapotheek ter ontsmetting en ter verzachting. Contacteer me gerust voor meer informatie.