Startpagina | Massages | Aromatherapie | Natuurlijke cosmetica | Voedingsadvies | Bachbloesems

Aromatherapie en kruidenadvies

aromatherapie en kruidenadvies, foto bloemblaadjes

Vaak worden de termen aromatherapie en fytotherapie met elkaar verward. Toch gaat het om twee verschillende therapieën, al zijn ze wel met elkaar verwant, en kunnen ze elkaar goed aanvullen. Een woordje uitleg vind je hieronder.

Aromatherapie is in wezen een onderdeel van de fytotherapie of kruidengeneeskunde. In de fytotherapie wordt gebruik gemaakt van de gehele plant, bloemen, wortels, bladeren, stelen. Hiervan maakt men tincturen, thees, siropen, kompressen, wondpappen, enz. Deze worden uitwendig en inwendig gebruikt om een lichaam gezond te houden of gezond te maken. Het is een eeuwenoude manier van genezen. Kijk maar eens in grootmoeders medicijnkastje.

In de aromatherapie gebruikt men niet de gehele plant, maar slechts een klein stukje ervan, namelijk de etherische of essentiële olie. Deze zit in kleine celletjes ergens in de plant: soms in de bloem, soms in het blad of de wortel. Het is een olieachtige, niet vettige, vluchtige stof met een geur.

Hoewel aromatherapie een tak is van de fytotherapie, worden de etherische oliën toch anders gebruikt dan de kruiden waaruit ze gewonnen worden. Onze kennis over planten gebruikt in de kruidengeneeskunde kunnen we dus niet zomaar overplaatsen naar de aromatherapie.

De meest bekende manier om etherische oliën te gebruiken, is door ze te verstuiven in een vernevelaar of te verdampen in een aromalamp. Maar men kan ze ook verwerken in verzorgingsproducten zoals badproducten, shampoos, crèmes, lotions en zalven. Aan massageoliën worden essentiële oliën vaak toegevoegd voor een nog diepere werking. In bepaalde gevallen kunnen ze zelfs inwendig gebruikt worden. Hun aroma (geur) is zeer heilzaam voor lichaam en geest, en wordt vaak ook toegevoegd aan cosmetica of onderhoudsproducten als aangenaam, natuurlijk parfum.

Alhoewel alle etherische oliën onderling zeer verschillend zijn, kunnen we toch een aantal algemene kenmerken en eigenschappen noemen die voor een groot deel van deze oliën opgaan. Alle etherische oliën gaan, wanneer ze in een milieu komen waar bacteriën groeien, minstens de groei van die bacteriën afremmen (bacteriostatisch) en sommigen zijn zelfs sterk genoeg om de bacteriën te doden (bactericide). Essentiële oliën hebben een krachtig doordringend vermogen en ons lichaam herkent ze niet als lichaamsvreemde stoffen. Alle etherische oliën werken op het centrale zenuwstelsel. Ze kunnen zenuwachtige mensen kalmeren, bij neerslachtigheid iemand oppeppen, iemand die zeer gestresseerd is ontspannen. Bij verstuiving van deze oliën in de atmosfeer wordt de ademhaling vergemakkelijkt.

Niet alle etherische oliën vertonen deze eigenschappen in dezelfde mate. Bij de ene primeert de antiseptische werking, bij een andere de kalmerende of de stimulerende, enzovoort. Daarom is aromatherapie ook niet eenvoudig en kan het niet zomaar door een leek toegepast worden.

Aromatherapie praktisch:

Veel lichamelijke kwaaltjes kunnen effectief bestreden worden met kruiden of aromatherapie . Ook emotionele problemen kunnen hiermee vaak doeltreffend worden aangepakt. In een uitgebreid gesprek bekijken we welke klachten je precies hebt of wat je zou willen bereiken. We bekijken samen wat er kan gebeuren en ik stel eventueel een product samen naar behoefte. Je betaalt hiervoor 50 euro, inclusief 1 individueel samengesteld product. Indien je dit wenst, is in bepaalde gevallen ook advies via e-mail of telefonisch mogelijk.
Wil je graag zelf aan de slag met kruiden of aromahterapie? Dan geef ik workshops op maat om je op weg te helpen.