Startpagina | Massages | Aromatherapie | Natuurlijke cosmetica | Voedingsadvies | Bachbloesems

Lekker zoet zonder schuldgevoelens!

Suiker is ongezond, dat weet onderhand iedereen. Maar hoe kunnen we onze zoete trek dan invullen, vragen velen zich af.
Tegenwoordig zijn er heel wat suikervervangers op de markt, zowel synthetische als natuurlijke zoetstoffen. Welke zijn nu wel, en welke niet aan te raden?

Over dit onderwerp valt heel wat te vertellen. Wat je moet weten is dat synthetische zoetstoffen, zoals aspartaam, acesulfaam-K, maltitol, lactitol en dergelijke, eigenlijk niet thuishoren in een evenwichtig menu. Zij bevatten geen waardevolle voedingsstoffen en ons lichaam kan ze dus ook niet nuttig gebruiken. Een aantal van deze chemische stoffen zijn zelfs giftig en kunnen kankerverwekkend zijn.

voedingsadvies, foto fles agavesiroop

Enkele natuurlijke suikervervangers bevatten daarentegen wel vitaminen en mineralen die ons lichaam kan benutten. Zij kunnen met mate geconsumeerd worden, weliswaar in de ongaraffineerde vorm. Ik heb het dan vooral over graanstropen, honing, agavesiroop, kokosbloesemsuiker en stevia.

Hierbij geldt: hoe lager de glycemische index, des te stabieler je suikerspiegel zal blijven. Voor meer informatie over de glycemische index, klik hier. Hieronder vind je een kort overzichtje van enkele zoetstoffen, met hun glycemische index erbij.

Geraffineerde suiker: 68
Oersuiker/ongraffineerde rietsuiker: 61
Ahornstroop: 54
Honing: 48
Agavesiroop: 40
Kokosbloesemsuiker: 35
Stevia: 0

Hieruit blijkt dat vooral agavestroop en kokosbloesem suiker zeker een goede keuze zijn en met mate kunnen gebruikt worden in een gezonde voeding. Dit zijn tevens heel waardige alternatieven voor suiker, met een aangename smaak, en zeer makkelijk in gebruik.
Let wel, voor personen die lijden aan diabetes, of hier aanleg toe hebben, is stevia de beste keuze.