Startpagina | Massages | Aromatherapie | Natuurlijke cosmetica | Voedingsadvies | Bachbloesems

Aan de slag met herfstkruiden en -bloemen

De koude komt eraan, de eerste nachtvorst gluurt om het hoekje, en dat mag, het is er de tijd van het jaar voor. Heerlijk toch, als je dan lekker warm binnen kunt zitten, met een hete kop kruidenthee bijvoorbeeld. Misschien heb je in je tuin nog wat verloren kruiden staan, die eigenlijk al geoogst hadden moeten zijn, net als wij. Laat deze waardevolle schatten niet verloren gaan, maar verwerk ze nog gauw, voordat koning winter ermee aan de haal gaat. Ik geef je graag enkele tips. Voor de ouders onder ons, zulke eenvoudige dingetjes zijn ook fijn om te doen met de kinderen op een herfstachtige vakantiedag.

Kruiden drogen voor thee

Citroenmelisse, munt, salie, tijm en weegbree kun je vaak in de herfst nog plukken. Al deze en andere kruiden waar je thee van kunt zetten, kun je prima drogen als wintervoorraad. Oogst wat er nog van je kruidentuin over is en maak het schoon zonder er al te veel water over te laten stromen om de voedingsstoffen en de smaak alle eer aan te doen. Kruiden als munt geven hun aroma namelijk algauw prijs als ze in contact komen met water en het zou jammer zijn om dat zomaar door de gootsteen te laten wegvloeien. Laat de kruiden wat uitlekken en bindt ze aan de steeltjes samen met een koordje tot een boeket. Hang dit ondersteboven op een warme plek in huis. Met de verwarming aan zul je merken dat de kruiden algauw mooi droog zijn. Zo kun je ze bewaren in een donkere pot om er in de wintermaanden naar behoefte kruidenthee van te zetten. Een theelepeltje gedroogd kruid per kop is voldoende.

Kruidensiroop maken

Heb je nog wat tijm, salie en/of munt in je tuin staan? Dan kun je daar al dan niet gecombineerd prima hoestsiroop mee maken om winterkwaaltjes te voorkomen of te bestrijden. Deze kruiden werken allemaal ontsmettend, hoeststillend en verzachtend voor de keel. Verzamel de kruiden en zet er een sterke thee van. Neem ongeveer 30-40 gram kruiden op een liter water. Laat de kruiden met het water enkele minuten doorkoken, zet dan het vuur uit en laat een paar uur tot een nacht trekken in de pan om de aroma's en werkzame stoffen ten volle door te laten dringen. Zeef de afgekoelde thee dan goed, zodat er geen kruidenresten meer achterblijven. Voeg op 2 delen afgekoelde kruidenthee 1 deel agavesiroop of eventueel honing toe. Minder mag uiteraard ook, zeker als je agave gebruikt, want dat wordt algauw erg zoet. Heb je toevallig een flesje essentiële olie van Grove Den, Tijm of Ravintsara in huis, dan kun je daarvan enkele druppeltjes toevoegen aan het zoetmiddel zodat het daarin oplost. Doe nooit meer dan 10 druppels olie op 200 ml siroop, anders wordt het te sterk! Voeg dan de siroop met olie toe aan je thee en meng alles goed. Vul af in donkere flesjes of potjes en bewaar deze op een koele, donkere plek. Neem hiervan enkele keren per dag een eetlepel, of een koffielepel voor kinderen. Als je keelpijn hebt, kun je voordat je het doorslikt even gorgelen voor een nog betere werking.

Herfstbloemen drogen

Heb je in je tuin nog wat lang bloeiende rozen of andere lekker geurende bloemen staan, droog ze dan op dezelfde manier als je met kruiden doet (zie hierboven). Als de boeketjes droog zijn, kun je ze zo in een vaas zetten ter decoratie en voor een fijne geur in de kamer.
Je kunt de gedroogde blaadjes ook makkelijk van de steeltjes afritsen en gebruiken als een geurende potpourri.
Of doe de blaadjes in een grof geweven katoenen zakje, dat je in je kleerkast of slaapkamer kunt leggen voor een heerlijke geur.

Cadeautip

Met de feestdagen in het vooruitzicht: een flesje zelfgemaakte kruidensiroop, een creatieve kruidenthemengeling, een geurzakje of een potje potpourri doet het overigens altijd goed als een leuk, zelfgemaakt cadeautje. Veel experimenteerplezier!